ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - NET METERING

Net Metering , Ενεργειακός συμψηφισμός Εργαλείο σταθερότητας και εξοικονόμησης.

Το Net Metering μπήκε στη ζωή μας μετά από πολλή αναμονή και πλέον βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες οικονομικά, με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών.

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, την εποχή των γρήγορων εξελίξεων. Η τεχνολογία, το Internet και η διασύνδεση των αγορών έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η ενέργεια. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, από το 2004 μέχρι σήμερα, το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 95%, ενώ το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης κατά 127%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα νοικοκυριά και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, αναζητούν τη σταθερότητα για να προγραμματίσουν με ασφάλεια το μέλλον τους. Ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το Net Metering. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους καταναλωτές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες. 

Τι είναι το Net Metering

To Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο καταναλωτής παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, τότε το πλεόνασμα παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αντίθετα, αν παρήγαγε λιγότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, πληρώνει μόνο για τη διαφορά.

 

Ουσιαστικά, η συμφωνία επιτρέπει στον καταναλωτή να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται, «αποθηκεύοντας» δωρεάν το πλεόνασμα στο ηλεκτρικό δίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να την πάρει πίσω δωρεάν, διαφορετικά χάνεται προς όφελος του ηλεκτρικού δικτύου. Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών, χωρίς να χρειάζονται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας «επιστρέψει» την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.


Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες, που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Ουσιαστικά λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει το συμψηφισμό ενέργειας σε ετήσια βάση.

 

Με το net-metering, ο κάθε ιδιοκτήτης (ή ενοικιαστής) παράγει το δικό του ρεύμα με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Το καταναλώνει στο σπίτι ή την επιχείρησή του κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνει στη ΔΕΗ για να το πάρει πίσω το βράδυ ή κάποια άλλη μέρα με μειωμένη ηλιοφάνεια μέσα στο ίδιο έτος.

 

Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά (ή ανεμογεννήτρια), με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση. Επιλέγοντας ένα σύστημα που παράγει, σε ένα έτος, όση ενέργεια (kWh) καταναλώνουμε στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώνουμε το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Η σύμβαση συμψηφισμού μπορεί να υπογραφεί είτε με τον ιδιοκτήτη του χώρου είτε με αυτόν που έχει τη νόμιμη χρήση.

Μειώστε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος  Από το 2009 μέχρι σήμερα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 60%. Μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 10-12% κάθε χρόνο. Σήμερα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μιας κατοικίας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 με 23 ευρώ/ λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με ένα σύστημα Αυτοπαραγωγής με Net metering, μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας καθαρή  και φθηνή ενέργεια, ώστε : 

  • να μειώσουμε άμεσα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος
  • να προστατευθούμε από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές
  • να συμβάλλουμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον

Τα συστήματα Αυτοπαραγωγής με Net metering παράγουν ενέργεια με φωτοβολταϊκά ή/και μικρές ανεμογεννήτριες. Αν συνδυασθούν με μια αντλία θερμότητας ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης αλλά και το κόστος μετακίνησης. Ποιος ο λόγος να πληρώνετε ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε, όταν μπορείτε να την παράγετε μόνος σας πολύ φθηνότερα από τη ΔΕΗ;

 

Επιστροφή